6 Kasım 2013 Çarşamba

Genç Yönetmenler MAFM’da Konuştu

Mithat Alam Film Merkezi tarafından düzenlenen ve yılın öne çıkan genç yönetmenlerinin katılımıyla gerçekleşen Yeni Türkiye Sineması panellerinin beşincisi 30 Mart Çarşamba günü gerçekleştirildi. Erdem Tepegöz (Zerre), Ali Aydın (Küf) ve Deniz Akçay Katıksız’ın (Köksüz) katıldığı panelde, yönetmenler filmlerinin çıkış noktalarını ve film çekim süreçlerini aktardı.

5 Kasım 2013 Salı

Günümüz Rusya’sında Bir Elena

2003 yılında ilk sinema filmi Dönüş ile Avrupa sinemasında kendinden söz ettiren ve Sovyetler sonrası sessizliğe gömülen Rus sinemasına tekrar yönümüzü çeviren Andrey Zvyagintsev 2007 yılında Sürgün ile tekrar sinemalara konuk olmuş fakat benzer bir etkiyi yaratamamıştı. Yine dört yıl ara vererek çektiği Elena ile Zvyagintsev yine sıradan yaşamlara bakıyor. Eleştiri yazım için tıklayın.

Ulusötesi Kadınlar, Mekânları, Filmleri ve Yönetmenleri

İklimler’deki İsa’ya gıcık olanlar, Dogville’de Grace’in başına gelenlerle Grace’in “merhametsiz” intikamı karşısında ne hissedeceğini bilemeyenler, Konuş Onunla’daki tecavüze nasıl tepki vereceğini bilemeyenler veya Kader’in Uğur’unun nasıl hayatı boyunca bir adamın peşinden gittiğini ve kendi peşinden de başka bir adamı sürüklediğini anlamaya çalışanlar… Liste daha uzar gider, ancak soru baki kalır: Son yılların İran, İspanya, Danimarka, Türkiye gibi ülkelerden çıkıp uluslararası arenada öne çıkan yönetmenlerin kadın merkezli filmlerini nasıl analiz etmeliyiz? Serazer Pekerman, St. Andrews Üniversitesi’ndeki doktora tezinden uyarladığı Film Dilinde Mahrem kitabında dokuz filmi merkeze koyarak, kadın karakterlerin mekâna, erkek karakterlere ve filme hükmettiklerini imliyor. Deleuze ve Guattari’nin şizoanaliz perspektifinden yola çıkan yazar feminist film teorisine de teğet geçiyor. Metis Yayınları’ndan çıkan kitap aynı zamanda uluslararası arenada öne çıkan filmlerin nasıl ulusötesi anlamlar kazandığını da inceliyor. Pekerman’la internet üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdik.


Film Eleştirisine Kuramsal Çerçeve

Ayrıntı Yayınları Enis Rıza editörlüğünde “Sinema Ayrıntı” adıyla yeni bir kitap dizisine başladı. Dizinin ikinci kitabı Film Eleştirisi: Kuramsal Çerçeve ve Sinemamızdan Örnek Çözümlemeler, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema Anabilim Dalı’nda Doçent Doktor olarak görev yapan Lale Kabadayı’nın ve öğrencilerinin imzasını taşıyor. Temelde bir ders kitabı olarak hazırlanan kitap geniş okuyucu kitlelerine de seslenmek amacıyla yazılmış.

Eleştiri yazım için tıklayın.


Depo’da Aylak Adam Gösterildi

Sinema yazarı ve yönetmen Özgür Şeyben’in 2012 yapımı Bir Aylak Adam filminin İstanbul’daki ikinci gösterimi Saturdox kapsamında Tütün Deposu’nda yapıldı. Gösterimin ardından yönetmenin, akademisyen Alisa Lebow’un ve İmre Azem’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Necati Sönmez’in moderatörlüğünü yaptığı söyleşide son dönemde Türkiye’de üretilen belgesellerdeki anlatım biçimleri tartışıldı.


"Öteki"lerin Konuştuğu Belgesel

Tarih Vakfı, yönetmenliğini Nefin Dinç’in, metin yazarlığını Herkül Milas’ın yaptığı Türkler ve Yunanlar arasındaki çözülemeyen konuları ele alan Öteki Kasaba filminin gösterimini yaptı. Aynalı Geçit’te düzenlenen film gösterimin ardından Dinç ve Milas ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiden izlenimler için tıklayın.

!f’te Güneşsiz Tartışıldı

Altyazı Aylık Sinema Dergisi yazarlarınca gerçekleştirilen !f İstanbul Altyazı Tartışmaları’nın beşincisi 16 Şubat günü Salt Beyoğlu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Senem Aytaç, Gözde Onaran ve Övgü Gökçe’nin konuşmacı olduğu tartışmada, belgesel dünyasının avangard yönetmenlerinden Chris Marker’ın Sans Soleil (Güneşsiz) filmi ele alındı.



İstanbul'dan Michael Nyman Geçti

Sinemaseverlerin Piyano (The Piano, 1993); Gattaca (1997); Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı (The Cook the Thief His Wife & Her Lover, 1989) gibi filmlerin müziğinden tanıdığı Michael Nyman ve grubu Avea Sıradışı Müzik Konserleri kapsamında 14 Aralık Cuma akşamı İstanbul Kongre Merkezi’nde bir konser verdi. Konser öncesi Mithat Alam Film Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştiren Nyman müzikal kariyerini ve yönetmenlerle çalışma biçimini anlattı.


Yeni Türkiye Belgeselcileri Anlatıyor

Mithat Alam Film Merkezi ve Doc İstanbul Belgesel Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Yeni Türkiye Belgeselleri panelinin dördüncüsü 29 Kasım Perşembe günü gerçekleştirildi. Haberimi okumak için tıklayın.

Yeni Sinemacılar İlk Filmlerini Anlattı

Yeni Türkiye Sineması panelinde Serkan Acar, Hasan Tolga Polat, Çiğdem Vitrinel ve Tayfur Aydın ilk filmlerini anlattı.

Onur Ünlü Filmlerini Anlattı

Onur Ünlü'nün sinemasını anlattığı söyleşiden izlenimlerimi okumak için buyrun.


Yeni Türkiye Kısaları Paneli'nden İzlenimler

Mithat Alam Film Merkezinin artık gelenekselleşen panel dizilerinin bir ayağı olan Yeni Türkiye Kısaları panelinde Ceylan Özçelik, Çetin Baskın, Emre Akay ve Melis Bilgin'i dinledik.

Devşirme karakterler

Dünya sinemasındaki birçok karakterin esin kaynağına inmek için Total Film dergisinden derlediğim şu yazıya bakabilirsiniz.


Fazla ‘Iphone’ filmi olan var mı?

Biraz sinirle yazdığım Jobs filmi eleştirim için kapı şurada...

Son konserin günahı olmaz

Son Konser filmi eleştirim için sizi buraya alayım...

'Gezi estetiği' mümkün mü?

Antrakt Sinema Gazetesi'nin hazırladığı "Devrim ve İsyan Filmleri" dosyasında ben de "Gezi estetiği mümkün mü?" diye sordum. 


Bitsin bu şehir

Bitik Şehir (Broken Ciy) filmi hakkındaki eleştirimi okumak için tıklayın