25 Aralık 2016 Pazar

Sülün Osman geri döndü!

Türkiye'nin ve dünyanın ünlü dolandırıcıları Burak Delier'in yeni solo sergisinde bir araya gelip bir kulüp kurdular. Pilot Galeri'yi adres gösteren "Hür Budalalar ve Kurnazlar Cemiyeti" dolandırmak ve dolandırılmak isteyenler için yıl sonuna kadar kapılarını açık tutuyor.


20 Aralık 2016 Salı

Genç sanatçılar üretiyor

Siemens Sanat'ın Sınırlar-Yörüngeler 18 sergisi başladı. Genç sanatçıların dünyayla etkileşime geçen işlerini sunuyor. Duvar için bir eleştiri yazdım.


Patronları ve iş adamlarını güverteden atalım!

Mülteci meselesi uzun zamandır politikanın olduğu kadar sanatın da gündeminde. Ancak Avusturyalı sanatçı Oliver Ressler 20 yıl önce, yani henüz popülerleşmemişken göçmenliği ele alan çalışmalar gerçekleştirmeye başlamıştı. Sanatçının SALT desteğiyle gerçekleştirdiği “Türkiye’de Suriyeli mülteci yok” video çalışması etrafında şekillenen kişisel sergisi “Kim Kimi Güverteden Atar?” sınırlar, vatandaşlık, sermaye ve alternatif emek kavramlarına bakıyor. Ana akımdaki romantik mülteci imgesine tokatlar atan sanatçıyla araştırma ve üretim sürecine dair bir röportaj gerçekleştirdik.


13 Aralık 2016 Salı

Savaş topraklarının tekinsizliği

Sadık Arı'nın muhteşem desenlerinin yer aldığı İntaniye sergisi hakkında yazdım. Ne zamandır böyle desenler görmüyorduk.


6 Aralık 2016 Salı

Haberiniz var mı: İBB 9 müze açıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açacağı 9 yeni müze haberi üzerine müzecilik ve kamusallık anlayışımız üzerine yazdım. 

Bir deneyim alanı: Artist 2016

TÜYAP Kitap Fuarı içinde bu sene 26'ncısı gerçekleştirilen Artist Sanat Fuarı İstanbul sanat ortamına ihtiyacı olan ancak beklenmeyen bir enerji getirdi.Değerlendirme yazım Gazete Duvar'da.

Maçka Sanat'a Veda

Türkiye'nin en eski galerilerinden Maçka Sanat Galerisi son sergisiyle veda ediyor. Galeri Canan Tolon, Paris'ten Sarkis, Osman Dinç ve Azade Köker gibi sanatçıların ilk sergilerine ev sahipliği yaptı. Duvar için yaptığım haberi de şurada.


21 Kasım 2016 Pazartesi

Balkan soğuğu bizi ancak ısıtır

Ali Akay ve Alenka Gregorič'in küratörlüğünü yaptığı Pera Müzesi'ndeki Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi İstanbul sanat ortamına ihtiyacı olan iklim değişikliğini getiriyor. Türkiye'deki müzecilik politikalarına bağlayarak bir yazı kaleme aldım.


12 Kasım 2016 Cumartesi

John Berger 90 yaşında!

Görme Biçimleri'nde Berger "ama bakmaya devam edin" der, ve "şüpheci olun" diye de ekler. Bu yüzyılın görsel dünyasını çözümlemek için daha yalın bir öneri düşünülemezdi.


ARTİST Sanat Fuarı dönüşümün eşiğinde

Tüyap Kitap Fuarı’yla eşzamanlı olarak düzenlenen ARTİST Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 26’ıncı yılında büyük bir değişimin eşiğinde. Yıllarca kitap alışverişlerinden sonra yorgunlukla “şöyle bir bakılan”, sanat dünyası içinde etkisi çok düşük kalan fuar bu sene kolektif bir yapıyla yeni arayışlara giriyor. Eda Yiğit’le birlikte fuarın koordinatörlüğünü yapan Ezgi Bakçay, fuarın bu seneki hedeflerini, Artist’in sanat dünyasındaki yerini ve “Umulmadık Topraklar” temasını anlattı. Aynı zamanda fuarın diğer katılımcılarından da kendi pavyonlarına dair düşüncelerini aldık.


8 Kasım 2016 Salı

Tasarım Bienali üzerine düşünceler

Tasarım Bienali gezi listesinden sonra da nihayet Bienal kavramı hakkında görüşlerimi yazabildim. 




5 Kasım 2016 Cumartesi

Türkiye Sanatında Yeni Bir Hareketlilik: İhsan Oturmak

Sanat Dünyamız için yeni bir seriye başladık. Genç sanatçıları derinlikli olarak ele almayı umduğum bu serinin ilk sanatçısı da İhsan Oturmak oldu. İhsan'la yaptığımız söyleşiden çıkardığım yazı Sanat Dünyamız Kasım-Aralık sayısında.


Contemporary İstanbul’da öne çıkanlar

11’inci Contemporary İstanbul Fuarı, ekonomik ve siyasi krizlerin gölgesinde açıldı. 'Yıldız sanatçı' katılımının düşük olduğu fuardan kaçırılmaması gereken çalışmaları derledik.


1 Kasım 2016 Salı

Çağdaş sanatı okuyor muyuz?

Art Unlimited dergisi için çağdaş sanat alanındaki kitap yayıncılığını değerlendirdim.

 Şurada da İngilizce çevirisi var.








Tasarım Bienali’ni nasıl gezmeli?

Üçüncü İstanbul Tasarım Bienali'nde öne çıkan işlerden bir liste hazırladım. 


26 Ekim 2016 Çarşamba

Horasan'ın yüzleri

Horasan'ın 30 yıla yayılan portre resimleri Art On İstanbul'daki "Yüz Her Şeydir" sergisinde. Eleştiri yazım Duvar'da.


15 Ekim 2016 Cumartesi

Nil Yalter'e bugünden bakmak

Nil Yalter gibi ustalar hakkında yazmak gerçekten zor. Arter'deki Kayıt Dışı sergisi vesilesiyle bugün ne anlam ifade ediyor Yalter diye bir şeyler karaladım.


12 Ekim 2016 Çarşamba

Mülteci değil önce sanatçı!

Bant Mag'deki sergi vesilesiyle Ali Omar ve Mert Tugen'le konuştuk. Ayrıca arthere'ın çalışmaları hakkında Saliha Yavuz'dan bilgi aldık. 


9 Ekim 2016 Pazar

Aslında hep 90’lardaydık

Pilot Galeri’deki “Bir Zar Atımı... ” grup sergisi dil ve dilin çizgisel biçimleri arasında bağlar kurarak ülkenin temel meselelerine iniyor. Gazete Duvar için yazdım.


Şener Özmen'in Şizo-Defter görüntüsü Necla Köse koleksiyonundan.

6 Ekim 2016 Perşembe

Kutmaan sergisi Cezayir Salonu'nda

Bradley Secker'in LGBTİ mülteciler yararına hazırladığı sergi açıldı.


2 Ekim 2016 Pazar

Sanat rastlantı mıdır?

Akbank Sanat yeni sezona küratöryel bir karma sergiyle başladı. Sanat Rastlantısı / Rastlantının Sanatı isimli sergi on genç sanatçının işlerini soyutlama ve bilinç temaları etrafında bir araya getiriyor.


1 Ekim 2016 Cumartesi

Sinemamızın Arayışçı Yönetmeni

“Işıkla Karanlık Arasında” sadece bir sinemacının film çekme anılarını değil, Türkiyeli bir aydının arayış öyküsünü de yansıtıyor ve tarihimizdeki önemli tartışma başlıklarını masaya yatırıyor. 

Akad'ın uzun zamandır baskısı bulunmayan anı kitabı Işıkla Karanlık Arasında hakkında yazdım. 


30 Eylül 2016 Cuma

İnsanlar Dünya’nın merkezi değil

Katherine Behar'la Pera Müzesi'ndeki Veri Girişi sergisi üzerine konuştuk. 


24 Eylül 2016 Cumartesi

Gençlerle Karşılaşmalar

Pera Müzesi Akdeniz Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi mezun ve öğrencilerinin işlerinden oluşan bir sergi hazırladı. Karşılaşmalar sergisini yazdım.


İnsan Yüzünü Kendi Bulur

Mustafa Horasan'la 35 yıllık sanat yaşımını ve Art On İstanbul'daki yeni sergisi "Yüz Her Şey"diri konuştuk. 

22 Eylül 2016 Perşembe

Ucu açık bırakılmışlar, ara aşamalar ve olmayan sonsözler: Salt

Salt'ın yeni sergisi Tek ve Çok'u bahane edip Meriç Öner'le uzun bir röportaj yaptık. Salt'ın tarih anlayışı, sergileme metotları vb. konularda aklımda ne varsa sordum. 


Gazetede kullanmadığımız bu fotoğrafta Esen Karol'un imzası var.

Üretimin sergisi: Tek ve Çok

Salt'ın yeni araştırma sergisi Tek ve Çok hakkında ekonomi temelli bir yazı yazdım. 


Mesele bienal değil, Çanakkale'nin rantı

Çanakkale Bienali tartışmalarında üzerinde hiç durulmayan bir konu hakkında yazdım. Çanakkale'nin önümüzdeki yıllarda yaşanacak dönüşümü.


4 Eylül 2016 Pazar

Sanat dünyasının ekonomik ve kültürel krizleri

Türkiye çağdaş sanat dünyası ekonomik ve kültürel bir kriz içinde. Peki ne yapmalı?

Mongeri Binası hakkında

Bozlu Art Project'in yeni mekanı Mongeri Binası hakkında Özlem İnay Erten'le konuştuk.


31 Ağustos 2016 Çarşamba

Yeniçeriler Ayaklanınca

Jason Goodwin'in Yeniçeri Ağacı romanı ilginç bir şekilde 15 Temmuz sürecini yansıtıyor. Remzi Kitabevi Gazetesi için yazdım



Lütfi Akad sergisi ve sinema sergiciliğimiz üzerine

İstanbul Modern'in Lütfi Akad sergisi müzenin modern ve çağdaş sanatlar alanındaki kurucu rolünü yansıtmıyor. Duvar için yazdım.




24 Ağustos 2016 Çarşamba

Algının Kapıları Nasıl Açılır?

Emre Namyeter'le Pi Artworks İstanbul'da açılan "Now I See or Do I?" sergisi vesilesiyle ışık ve aynalar üzerine konuştuk.


22 Ağustos 2016 Pazartesi

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Düşüşe dair bir mesel

Yayın hayatına bugün itibariyle başlayan Gazete Duvar'a ben de düzenli olarak çağdaş sanat hakkında yazacağım. İlk yazım da Arter'deki Her Düşenin Kanadı Yoktur hakkında oldu. Hayırlı olsun diyelim.


1 Ağustos 2016 Pazartesi

Hayallere Aralanan Kapı

Tempo Kitap için Berk Çoker'in yazdığı Bilimkurgu Sineması kitabı hakkında yazdım.


30 Temmuz 2016 Cumartesi

Çürük Çıkan Armutlar Üzerine

Andrew Solomon'un yıllar süren araştırmasının ürünü olan Armut Dibine Düşünce kitabı hakkında yazdım.

2 Temmuz 2016 Cumartesi

Cüceler Dev Kurumlara Karşı

Galerist'teki "küçük, daha küçük, en küçük" sergisi hakkında Sanat Dünyamız için ayrıntılı bir değerlendirme yazdım.

1 Temmuz 2016 Cuma

Türkiye’nin Modern Epiği, Tutunamayanlar

Birçok yayında deneme ve eleştiri yazılarını okuduğumuz Meltem Gürle doktora tezinden yola çıkarak hazırladığı “Ölülerle Konuşmak” kitabında Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” kitabını irdeliyor. İletişim Yayınları’ndan çıkan kitap, Atay’ın dünya romanıyla olan ilişkisini modernlik süreci üzerinden okuyor. Gürle’yle hem “Tutunamayanlar”ı, hem de Türkiye aydınının modernlikle ilişkisini konuştuk.



Umut Dolu ve Arayışçı: nerdeen nereye

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında gerçekleştirilen nerdeen nereye sergisi hakkında yazdım.


15 Haziran 2016 Çarşamba

Sanatta Üreticilik Meseleleri

İstanbul'un yeni kültür merkezlerinden bomontiada'nın çağdaş sanat pratiklerine eğilen mekanı Alt hakkında direktör/küratörü Mari Spirito ile konuştuk.


10 Haziran 2016 Cuma

Senden Çalınmış Olanı Yeniden Çal!

Barış Acar'la yeni çıkan iki kitabı Ters Dönmüş Bir Kaplumbağa ile Sanat Üzerine Konuşmalar ve Ekphrasis üzerine Birgün Kitap Eki için bir söyleşi gerçekleştirdik.



Mapplethorpe’a Başka Bir Açıdan Bakmak

Galeri Nev İstanbul'da açılan Mapplethorpe sergisi hakkında Artfulliving için yazdım. Sergi Serra Yentürk'ün forma yoğunlaşan küratöryel bakışı üzerine inşa edilmiş.


31 Mayıs 2016 Salı

Queer Teori Dosyası

Remzi Kitabevi Gazetesi için Yeni Başlayanlar İçin Queer Teori tadında bir dosya hazırladım. Sadece kuramsal kitaplara odaklanan bir seçki oldu. Şuradan okuyabilirsiniz.


27 Mayıs 2016 Cuma

Plato Sanat Hakkında

Art Unlimited dergisinin Mayıs-Haziran sayısında Plato Sanat Direktörü Ayşegül Çinici Yazıcıyla bir röportaj gerçekleştirdik. Dergiyi Galerist başka olmak üzere belli kafelerden, galerilerden ücretsiz edinebilirsiniz.


23 Mayıs 2016 Pazartesi

Ne Resim, Ne de Heykel: Günümüz Sanatçılarına Bakış

Akbank Sanat Günümüz Sanatçıları Sergisi hakkında bir değerlendirme yazdım.




19 Mayıs 2016 Perşembe

Total bilginin peşinde: Burak Delier

2005-2014 yılları arasında yayımlanan yazılarını Sanat Dünyasının Senaryoları başlığıyla Koç Üniversitesi Yayınları tarafından kitaplaştıran Burak Delier'le sansür, sanatçı-kurum ilişkisi, Gezi'den sonra sanat ve dönüşen kapitalizmi konuştuk...




3 Mayıs 2016 Salı

Türkiye'de Queer Sanat

Sanat Dünyamız dergisinin Mayıs-Haziran sayısı için Türkiye'de LGBT Sanatı başlıklı bir makale kaleme aldım. 35 yıllıkı queer sanatın tarihsel bir dizgesini kurmaya çalıştım. İleriki tartışmalara vesile olması dileğiyle.


SPoD Bahar Seminerinde Taner Ceylan Söyleşisi

SPoD'un beşinci kez düzenlediği Bahar Seminerinde Taner Ceylan bir söyleşi gerçekleştirdi. Konuyla ilgili haberim de Kültür Servisi'nde yayınlandı.


27 Nisan 2016 Çarşamba

Duvarda Gördüğümüz Bir Resmin İçinde Dolaşabilir miyiz?

Galerist'te açılan Reborn sergisinde kağıt kesme tekniğini başarıyla kullanan Halil Vurucuoğlu'yla bir söyleşi gerçekleştirdik.


26 Nisan 2016 Salı

Karın Tokluğu Üzerine Bir Kitap

Tempo Dergisi Kitap eki için Tom Standage'nin İnsanlığın Yeme Tarihi kitabı hakkında yazdım.