Kısa filmi Salı ile Cannes'ın kısa film yarışmasına katılan Ziya Demirel'le kulis yaptık.
20 Temmuz 2015 Pazartesi
Ziya Demirel ile Kulis
Etiketler:
HAYALPERDESİ,
Kısa Film,
Kulis,
RÖP,
Türkiye sineması,
Ziya Demirel
12 Temmuz 2015 Pazar
Ali Şimşek’in krizi ve kritiği
Ali Şimşek'in başta Sanatatak olmak üzere farklı mecralara
yazdıklarından oluşan Kriz ve Kritik kitabı Agora Yayınları tarafından
yayımlandı. K24 için kitabı inceleyen bir yazı kaleme aldım.
Ardından sosyal medyada gelen eleştiriler, hakaretler ve tehditler ilginçti.
Memlekette eleştiri yok diyenlerin eleştiriye karşı en tahammülsüz kesim olması
da aslında şaşırtmadı.
Etiketler:
Agora,
Çağdaş Sanat,
K24,
Kitap Eleştirisi
8 Temmuz 2015 Çarşamba
Yeni bir kuir görsel kültüre doğru: Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi
İzmir'de ve çevre illerde LGBTİ hakları alanında çalışma yapan Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği uzun zamandır ürettikleri görsel çalışmalarla dikkat çekiyor. İzmir Onur Yürüyüşü için hazırladıkları Zeki Müren'in İzmir Fuarı’na gelişinde çekilen fotoğrafla oluşturulmuş İzmirli Lubunyalar pankartından, Baki Koşar Haftası için yapılan kartpostallara, afişlere, videolara kadar birçok iş memleketin LGBTİ görsel kültürü için öncü anlamlar teşkil ediyor. Öğrendim ki bu çalışmaların arkasında kuir sanat üzerine kafa yoran Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi varmış. Şu âna kadar İzmir içinde (aslında daha çok sosyal medyada) işlerini gördüğümüz Kolektif İstanbul'daki Onur Haftası kapsamında yapılmış "Nerdeen Nereye" sergisine Kutsal Olmayan Emanet isimli bir iş göndererek sınırlarının dışına da çıkmış oldu. Kolektiften Yavuz Cingöz ve Ozan Ünlükoç'la konuştuk.
Basquiat'ın Sokaklarına Doğru
Afro-Amerikan sanatının öncüsü Jean-Michel Basquiat, Guggenheim Bilbao'daki retrospektif sergiyle anılıyor. Jean-Michel Basquiat: Now’s the Time başlıklı sergi sanatçının yüzden fazla işini bir araya getiriyor. 27 yaşında sona eren kısa yaşamına rağmen arkasında bıraktığı birçok işle, Amerikan sanatına yepyeni bir soluk getiren Basquiat, sokaklardan stüdyoya geçen sanatçılara örnek teşkil eden ilk isimlerden biriydi. TR ve EN
1 Temmuz 2015 Çarşamba
Mavi Dalga'dan Ayris Alptekin
Mavi Dalga'daki arkadaş grubunun başrol oyuncusu Ayris Alptekin'le Altın Portakal Film Festivali sırasında kısa bir görüşme yapmıştık...
Kazım Öz'den Bir Varmış, BirYokmuş
En son dört yıl önce Son Mevsim: Şavaklar belgeselini izlediğimiz Kazım Öz mevsimlik işçilerin hayatını anlattığı Bir Varmış Bir Yokmuş belgeseliyle yakında karşımızda... Polemikleri gösterim yapılmadan başlayan filmi yönetmenle konuştuk. Bir Varmış Bir Yokmuş ile başladığımız söyleşide Kazım Öz’ün belgesele bakışından, şu anki sinemamızın haline kadar geldik.
Etiketler:
ANTRAKT,
Kürt Sineması,
RÖP,
Türkiye sineması
Halam Geldi: Bakmakla görmek arasındaki farkla kurban olan çocuklar
Halam Geldi filminin senaristi Evrim Kanpolat ile filmi konuştuk.
Masumiyet ve beklemenin filmi: Meryem
Mommo: Kız Kardeşim filmiyle hem gişede başarı elde edip hem de festivallerden birçok ödül alan Atalay Taşdiken yeni filmi Meryem ile yine bir Anadolu hikâyesi anlatıyor. Evlenir evlenmez kocası İstanbul’a çalışmaya giden yeni gelin Meryem’in çıkış mücadelesinin anlatıldığı film başrol oyuncusu Zeynep Çamcı’nın performansı ile de parlıyor. Atalay Taşdiken ile filmini ve son dönem Türkiye sineması üzerine düşüncelerini konuştuk.
Çocukluk öykülerinin ve aşklarının filmi
1999 yılında çektiği ilk uzun metrajlı kurmaca filmi Renkli Türkçe’den sonra kısa film ve belgesel çalışmaları yapan Ahmet Çadırcı, on dört yıl aradan sonra ikinci uzun metrajlı kurmaca filmi Biz Babasız Büyüdük’te çocukluk aşklarına odaklanıyor. Kırgız yazar Aşım Çakıpbekov’un üç öyküsünden uyarlanan film, hem bir dönemin çocukluk günlerine bakıyor, hem de bugüne kalan kırgınlıklara varıyor. Ahmet Çadırcı ile filmini konuştuk.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)