26 Kasım 2014 Çarşamba
Filmi Çekmeden İzleyici Kitlemizi Oluşturduk
Kitlesel fonlama metoduyla filmlerini fonlayan yapımcı Ceylan Naz Baycan ve yönetmen Mustafa Nuri ile konuştum.
Romantik Komedide Yeni Denemeler
Türkiye'de üretilen romantik komedi filmlerinin çıtasını yükseltmeye çalışan Karışık Kaset hakkında yazdım.
Etiketler:
Film Eleştirisi,
HAYALPERDESİ,
Karışık Kaset
Günümüz sanatının aktörleri
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, yayımladığı kitapların yanı sıra 2009 yılındaki 112’inci sayısından itibaren çağdaş sanata odaklanan Sanat Dünyamız dergisiyle Türkiye ağırlıklı olmak üzere çağdaş sanat yayıncılığı için önemli bir boşluğu dolduruyor. Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen güncel sanat üzerine paneller ve panel kitaplarıyla da güncel sanat arşivimiz için kalıcı işler bırakıyor. Yakın zamanda yayımlanan “Sanat Yönetimi Üzerine Konuşmalar” ve “Peki, Galericiler Bu İşe Ne Diyor?” panel dizileri sonucunda hazırlanan kitaplar da güncel sanatın iki yönünü inceliyor.
Babil linki için.
Babil linki için.
Bir kitabın içinden bir filmin anatomisi
Ercan Kesal filmin doğuş sürecini, senaryo yazımını, oyuncu ve mekan seçimlerini ve filmin çekimlerini tuttuğu günlüklerden yola çıkarak yazdığı Evvel Zaman kitabıyla aktarıyor.
Babil.com için...
Babil.com için...
Etiketler:
Arkakapak,
Ercan Kesal,
Evvel Zaman,
Kitap Eleştirisi
Günümüzün bir kahramanı
Film eleştirmeni, gazeteci, sosyal medyacı, on parmağında on marifetli adam Emrah Güler romanıyla karşımızda.
Babil.com için...
Babil.com için...
Etiketler:
Arkakapak,
Emrah Güler,
Kitap Eleştirisi
Ümit Ünal’dan bir kariyer dökümü
21 yaşında girdiği sinema dünyasında, 25 yıl boyunca senaryolar, filmler, reklam ve televizyon işleri bırakmış olan Ümit Ünal bu çeyrek asırlık süreci bir “orta dönem kariyer” muhasebesi sayabileceğimiz Işık Gölge Oyunları kitabıyla taçlandırıyor. Söyleşileri ve kitabı hazırlayan ise Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Ümit Ünal filmlerindeki karakterler üzerine doktora tezini hazırlayan Gül Yaşartürk.
ArkaKapak'ta ve Babil'de.
Etiketler:
Arkakapak,
Gül Yaşartürk,
Işık Gölge Oyunları,
Kitap Eleştirisi,
Ümit Ünal,
YKY
Sanat dünyasına etnografik bakış
Çağdaş sanat özellikle bizim memleket için yeni bir fenomen, ancak tarihine ve dünya çapındaki konumuna baktığımızda dipsiz bir kuyu. Sosyolog ve çağdaş sanat eleştirmeniSarah Thornton da Sanat Dünyasında Yedi Gün kitabıyla bu kuyunun derinliklerine dalıp sanat dünyasının karmaşık yapısını çözebilmemiz için inciler çıkarıyor. Kitap hem ele aldığı konuya derinlikli bakışı ve heyecanlandıran analizleriyle, hem de yazarın daha sonra süreli yayınlara eleştiri yazmayı bırakmasıyla dünya çapında gündem oldu.
Etiketler:
Arkakapak,
Çağdaş Sanat,
Kitap Eleştirisi,
Sanat Dünyasında Yedi Gün
Gökhan Tiryaki ile Görüntü Yönetmenliği Deneyimleri
Bir Zamanlar Anadolu’da, Kış Uykusu, Kelebeğin Rüyası, Dedemin İnsanları gibi son dönemin öne çıkan filmlerinin görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki Mithat Alam Film Merkezi’nin konuğu oldu. 15 Ekim Çarşamba günü düzenlenen söyleşiye yönetmen Erdem Tepegöz moderatörlük yaparken birçok üniversiteden sinema öğrencisi dinleyici olarak katıldı ve Tiryaki’ye merak ettiklerini sorma fırsatı buldu. Görüntü yönetmenliği geçmişini anlatarak söyleşiye başlayan Gökhan Tiryaki İklimler (2006) ile başlayan sinema filmi kariyerinde edindiği deneyimleri çalıştığı filmler üzerinden anlattı.
İstiklal’de Saat Kaç?
Dünya gözüyle Christian Marclay'in The Clock'unu gördüğümüz için heyecanlıydık.
Etiketler:
Christian Marclay,
Çağdaş Sanat,
HAYALPERDESİ,
Salt,
Video
Kim Olduğumuza Kim Karar Verir?
Yıllar önce Saç filmi vesilesiyle konuştuğum Tayfun Pirselimoğlu'yla bu sefer Ben O Değilim filmi vizyona girdiğinde bir röportaj yaptık. İş yine döndü dolaştı varoluş sorunlarına geldi. Röportajımıza buyrun:
Saç filmi röportajımız için de buraya.
Saç filmi röportajımız için de buraya.
Etiketler:
HAYALPERDESİ,
RÖP,
Tayfun Pirselimoğlu
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)